19 Temmuz 2011 Salı

Veri Depolama Çözümlerinde Yenilikler

Son 10 yılda yaşanan veri patlaması neticesinde, günümüzde veri depolama artık başlı başına ele alınması gereken bir konu haline geldi. Depolanan verinin ne kadar kritik olduğuna bağlı olarak kullanılacak olan teknoloji ve ürünler de farklılık gösteriyor. Genel olarak iş sürekliliği ve erişilebilirlik öncelikli olmak üzere; performans ve maliyet temelde ele alınması gereken iki konu. Sadece veriyi depolamak değil, sonrasında verinin sağlıklı bir şekilde erişilebilir olmasını sağlamak da bir diğer önemli husus. Depolama için seçilecek olan, ürün veya ürünlerin hangi teknolojileri destekleyeceği; sonrasında yapının nasıl çalışacağını, yönetileceğini, yedekleneceğini, geri dönme işlemlerinin nasıl yapılacağını belirleyeceğinden kritik bir karardır.
Günümüzde seçilecek olan ürünlerin teknolojik açıdan esnek olabilmesi son yıllarda depolama ürünlerinin en önemli özelliğidir. Aynı cihaz üzerinde farklı türde disklerin kullanılabilmesi, farklı iletişim protokollerinin desteklenmesi, veri yönetimi ile alakalı desteklenen teknolojiler ve hatta depolanan verinin uygulama seviyesinde entegre edilebilir olması en önemli özelliklerden bazılarıdır.
Şirketler genel olarak depolama ürünlerini seçerken; özellikle iş sürekliliğini arttıran, kolay uygulanıp-yönetilebilen, ölçeklenebilen ve destek konusunda problem yaşamayacakları ürünleri tercih ediyorlar. Küçük ve orta ölçekli firmalar; iş sürekliliği, maliyet ve kolay uygulanıp-yönetilebilme, destek konularına ağırlık verirken, büyük ölçekli firmalar ise; iş sürekliliği, performans, entegrasyon, ölçeklenebilirlik, destek ve felaketten kurtarma konularına dikkat ediyorlar. 
Şirketler depolayacakları verilerin miktarının hızla büyümesine ayak uydurabilmek için, yeni alacakları depolama ve yedekleme ürünlerinde verinin daha az yer tutmasını sağlayacak sıkıştırma ve tekilleştirme gibi teknolojileri tercih ediyorlar. Ayrıca firmalar verilerini kategorize ederek, bir ya da birden çok cihaz üzerinde verilerini farklı teknolojiler kullanan yapılarda barındırarak optimizasyon sağlamaya çalışıyorlar. Örneğin; iş kritik verileri için FC ve SCSI diskler tercih ederken; dosya paylaşımı, arşiv, yedekleme gibi verileri için SATA diskler tercih ediyorlar. FC-SCSI diskler iş sürekliliği, erişilebilirlik, performans üstünlüğü sağlarken; SATA diskler maliyet ve kapasite üstünlüğü sağlıyor.         
Firmalar artık verilerinin tamamını aynı kapsam içerisinde değerlendirmekten vazgeçmeli. Veri türüne, tipine, kritikliğine bağlı olarak değerlendirmeli ve uygulanacak çözümler de buna göre olmalıdır. Aksi taktirde firmaların performans başta olmak üzere, maliyet ve operasyonel zorluklarla başa çıkmaları gerekmekte.
Cem Güneyli, Bimsa Sistem Mühendisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder