19 Temmuz 2011 Salı

İş Zekası ve Veri Madenciliği

Bilgiye ulaşmak kurumlar açısından her zaman önemli olmuştur. Günümüzde iş dünyasında başarıya ulaşmanın yollarından biri de anlamlı ve doğru bilgiye istenildiği anda kolayca ulaşmaktan geçiyor. İş süreçlerini etkinleştirmek, müşterileri daha iyi anlayabilmek, pazardaki gelişmeleri doğru bir şekilde takip edebilmek ve neticede çalışan performansını artırmak için bu son derece önemli bir konu.

İş zekası ile farklı kaynaklardan gelen veriyi derlemek ve toparlamak için gereken zaman minimize edilerek bu zamanın analize ayrılması, kurum içi veya dışı, her seviyede çalışanın ihtiyacına cevap verilebilmesi, bilginin paylaşımı anlamında iletişimin ve ortak karar verme sürecinin hızlandırılması, şirketlerin hızlı ve doğru kararlar alabilmeleri, strateji belirleyebilmeleri ve uyguladıkları taktiklerin sonuçlarını görmeleri ve kurumsal performansı ölçmeleri sağlanır. Tüm bunlar ancak iş zekası uygulamalarının etkin kullanımıyla yapılabilir. Bunu başarabilen şirketler bugünün rekabetçi iş dünyasında ayakta kalabilirler.

Bu gerekliliğin farkedilmesiyle birlikte İş Zekası araçlarında, yönetimsel rapor çeşitliliğinden mobil uygulamalara kadar çok geniş bir yelpazede geliştirmeler yapıldı. Bu sayede veri analizi yapmak daha da kolaylaştı. Doğru kararları vermek, istenilen sonuca ulaştıracak stratejileri belirlemek ve tüm bu süreci raporlarla izleyebilmek artık daha kolay.

İş Zekası çözümünün bileşenlerinden biri de Veri Madenciliği. Şirketler iş süreçlerine ilişkin çok büyük boyutta verileri yönetmek durumundalar. Bu büyük boyutlu veriler içerisinde gerekli veriye istenildiği anda ulaşamamak şirketler için önemli bir sorun teşkil eder. Veri madenciliği bu noktada devreye girerek kullanılabilir bilgiyi çıkarır ve veriler arasındaki ilişkiyi ve istatistiksel yapıları ortaya koyar. Bu bağlamda Veri Madenciliği önemli bir karar destek sistemidir. Pazarın değişen ihtiyaçlarına çabuk cevap vermek açısından bu tür sistemlerin önemi büyük. Gelecekte anlık karar verme yeteneklerinin bu alanda belirleyici olacağını söylemek mümkün. Sonrasında bu uygulamalardan daha hızlı sistemler oluşturması bekleniyor. Donanımsal olarak da bu uygulamaları destekleyen çözümlerde artış olacak.

Altay Rodoplu, Bimsa BO Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder