19 Temmuz 2011 Salı

İş Zekası Uygulamaları ve İş Zekası Sorunlarına Çözümler

Günümüz iş dünyasında değişimin baş döndürücü hızı ve artan rekabet koşulları şirketleri yeni ürünler ve hizmetler geliştirmek, pazardaki konumlarını güçlendirmek, her gün artan ve değişen müşteri taleplerini yerine getirmek zorunda bırakmaktadır. Bunun sonucunda kaynakların şirket stratejileri doğrultusunda verimli kullanılması ve kurum çapında bütünleşmiş bilgi her zamankinden daha çok öneme sahiptir. İşte bu noktada iş zekasının önemi ortaya çıkıyor. İş zekası ile farklı kaynaklardan gelen veriyi derlemek ve toparlamak için gereken zaman minimize edilerek bu zamanın analize ayrılması, kurum içi veya dışı, her seviyede çalışanın ihtiyacına cevap verilebilmesi, bilginin paylaşımı anlamında iletişimin ve ortak karar verme sürecinin hızlandırılması, şirketlerin hızlı ve doğru kararlar alabilmeleri, strateji belirleyebilmeleri ve uyguladıkları taktiklerin sonuçlarını görmeleri ve kurumsal performansı ölçmeleri sağlanır. Tüm bunlar ancak iş zekası uygulamalarının etkin kullanımıyla yapılabilir. Bunu başarabilen şirketler bugünün rekabetçi iş dünyasında ayakta kalabilirler.

Piyasadaki başarılı iş zekası projeleri ve bu projeleri gerçekleştiren şirketlerin kendi sektöründeki başarısı diğer şirketlerin iş zekası uygulamalarına yönelik ilgisini arttıran nedenlerden biri olarak göz önüne alınabilir. Buna ilaveten iş zekası uygulamalarında bütçe planlama, finansal konsolidasyon, veri madenciliği, balanced scorecard gibi uygulamaların nasıl kullanıldığı da önem kazanmaktadır. İş zekasının sadece raporlamadan ibaret olmadığı, bu uygulamaların sağlayacağı katma değer ve rekabet avantajı şirketlere anlatılarak iş zekası bilinci oluşturmada mesafe alınabilir.

Bugün başarısız olan iş zekası projelerine bakıldığında arkasında şirketin bakış açısı ve kurum kültüründen kaynaklanan nedenlerin ciddi bir yeri olduğu görülebilir. Kurumlar iş zekası projelerine önemli bir kaynak ayırmasına rağmen hala eski alışkanlıklarını değiştiremedikleri, hala eski iş yapış şekillerini bırakamadıkları için bu uygulamalardan yeterli verimi alamayabiliyor, iş zekası uygulamalarının yapabileceği birçok işi kurum çalışanları kendileri yapmaya devam ediyor. Projelerin başarıya ulaşması için bu anlayışın kesinlikle değişmesi gerekir. Burada şirket üst yönetiminin işi sahiplenmesi, uygulamaları bizzat kendisinin kullanması ve çalışanları buna yönlendirmesi önem kazanıyor. Projenin başarısını tehdit eden diğer bir etken olarak ise proje ekibinin şirketteki veri akışına hakim olmaması sayılabilir. Bunun sonucunda proje süresinin uzaması, aynı işlerin tekrar yapılması, bazı işlerin gereksiz yere yapılması gibi sorunlarla karşılaşılabilinir.

Zorlaşan rekabet ortamı, müşterilerin isteklerine cevap verme isteği ve farklı ihtiyaçlar nedeniyle kurumlar günümüzde birden fazla sistem kullanmak zorunda kalmaktadır. Her sisteme kendine özgü veriler girilmekte, girilen verileri arttıkça bunların raporlanması, analiz edilmesi ve dolayısıyla karar verme süreci zorlaşmaktadır. İş zekası yeni fırsatlar yaratma, maliyetleri düşürme, karar verme gibi amaçlar için tüm bu sistemlerdeki veriyi konsolide ederek bilgiye dönüştürüyor ve anlamlı bir formatta kullanıcılara sunuyor.

Altay Rodoplu, Bimsa SAP BO Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder