19 Temmuz 2011 Salı

Doküman Yönetimi Sistemleri

Bilgi şirketlerin stratejik varlığıdır. Bilginin transferi kolaylaştıkça bilgi güvenliğinin önemi de artmaktadır. Günümüzde işletmeler için bilgiyi yönetmek kadar onun güvenliğini sağlamak da son derece önemli bir konu haline geldi. Devlet tarafından düzenlenen uygulamalarla da bu konunun yasal zemini hazırlanmış durumda. Kısacası bilgi güvenliğini sağlamak yasal bir zorunluluk haline geldi.
Şirketlerin kritik bilgilerinin kontrolsüz dışarıya çıkmasını engelleyen veri kayıplarını önleme sistemlerinin (Data Loss Prevention – DLP) geliştirilmesi bilgi güvenliği açısından önemli bir konu. Bu sistemler önceden tanımlanmış kaynakları koruma altına alıyor. Tanımlanan kurum politikasına bağlı olarak korunan kaynaklar üzerinde yapılan tüm işlemler loglanıyor ve tanımlanmış politikalar kapsamında, bilginin dışarı çıkmasına izin vermiyor. İnternet günümüzde vazgeçemediğimiz bir unsur haline geldi. Dolayısıyla işletmelerin kayıtlarını daha etkin bir şekilde izlemeleri gerekiyor.
 5651 sayılı yasa gereği erişim sağlayıcıların internet erişimlerini loglaması gerekmekte. Birçok firma için bu yasal zorunluluktan öte hayati bir ihtiyaç. Yasalar göz önüne alınarak belirlenecek stratejilerin, mevzuat kapsamında tüm işletme genelinde uygulanması gerekiyor. Biz de Bimsa olarak bu konuya ilişkin ürünler kapsamında en iyi seçimi yaparak, erişim sağlayıcı şirketlere hem satış, hem de servis alanında hizmet vermekteyiz.  
Teknolojiler ilerledikçe sahip olduğumuz ürünler artık yetersiz kalmaya ve büyük bir network ü sadece firewall ve IPS ile korumak yeterli olmamaya başladı. Bununla birlikte sadece ataklar değil, gelip giden bilginin içerik kontrolü de önem kazandı. Günümüzde bu alanlara ilişkin birçok çalışmalar yapılmakta, gelecekte bu çalışmaların geliştirileceğini öngörmekteyiz.
Teknolojinin gelişmesi ve yayılması ile korunması gereken bilginin çoğalması ve bu sebepten yaşanan kayıpların artması şirketlerin ve kurumların bilgi güvenliği başlığı altındaki konulara ilgilerinin ve ihtiyaçlarının artmasına yol açtı. Günümüzde kurumların bilgi teknolojileri bütçelerinde kısıtlamaya gittiğini ancak bu bütçe içinde bilgi güvenliğine ait payın daha önceki yıllara kıyasla arttığını söyleyebiliriz. Kısıtlı bütçelerle hareket etmek zorunda olan kurumlar, ürünlere yatırım yapmak yerine servis satın almayı tercih etmeye başladılar.
Hüseyin Ulutürk, Bimsa Çözüm Yöneticisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder