19 Temmuz 2011 Salı

Bulut Bilişimde İş Uygulamaları

- İş sürekliliği açısından bakıldığında kritik iş uygulamalarının bulut üzerinde yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kritik iş uygulamaları aslında uzun süredir bulut üzerinde yer alıyor. İş sürekliliği açısından uygulamaların “bulut” üzerinde olması erişilebilirliği artırıyor. Burada güvenlik konusunun ciddi olarak ele alınması gerektiğini de belirtmekte fayda var. Bimsa olarak “Pratis.net” ve “Hr-Web” olmak üzere tamamen bizim tarafımızdan geliştirilen iki tane “bulut” uygulamamız var. Pratis ile müşteriler ve referanslı tedarikçiler arasındaki tüm ilişkinin izlenebildiği elektronik bir satınalma platformu oluştururken; HR-Web ile firmaların İK ve Bordro yönetimlerini etkin bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Her iki kurumsal uygulamada da işletmelerin verimliliğini artıran ve kullanıcıların sisteme her yerden, kolayca ulaşabilmesini sağlayan bir mantık mevcut.

- İş uygulamalarının veri merkezlerinde yer almasıyla birlikte ne tür yeni iş modelleri (kullandığın kadar öde vs) ortaya çıkmaktadır?

‘Kullandığın kadar öde’, ‘SaaS’ gibi yeni iş modelleri ortaya çıkıyor. Bu iş modelleri ile daha esnek ve sonuç odaklı çözümler bulmak mümkün oluyor.
·         ‘Kullandığın kadar öde’ modeli; kapasite olarak değişkenlik gösterek kurumlar için çok avantajlı bir model.
·         ‘SaaS’ modeli ise; kurumun ihtiyacı olan hizmeti doğrudan sağlıyor. Bu hizmetin sağlanmasında kullanılan donanım ve yazılımlar müşteriyi ilgilendirmiyor. Sonuçta müşteri kesintisiz olarak hizmetini alıyor.
Bizim geliştirdiğimiz Pratis ve HR-Web çözümlerinde de farklı modellere ve işletme ihtiyaçlarına göre bütçeleme yapmak mümkün.

- İnternet üzerinden doğrudan bir yazılımı kullanabilmenin avantajları nelerdir?

            Bir yazılımın internet üzerinden kullanılabilmesi öncelikle internete erişilebilen her yerden kullanılabileceği anlamına geliyor. Kullanıcıların hangi lokasyonda olduklarının bir önemi kalmıyor. Zaman ve mekandan bağımsız olma özelliği bu tür yazılımların erişilebilirlik değerini çok yüksek seviyelere çıkarıyor. Bu da iş sürekliliği ve verimlilik açısından büyük avantajlar sağlıyor.

- Bir yazılım yüklemeye gerek kalmadan kullanılabilen uygulamaların klasik uygulamalardan farkı nedir?

            Herhangi bir yazılım gereksinimi yoksa kullanıcı, farklı türde cihazları kullanarak internet yoluyla uygulamaya erişebilir demektir. Bu da günümüzde popüler olan pda, smart phone, cep telefonu, tabletpc, handheld vb. cihazların aktif olarak kullanılabilmesi demektir. Dolayısıyla kullanıcılar klasik uygulamalara erişmek için bir çalışma ortamına ihtiyaç duyarken, bu yöntem sayesinde uygulamalara her yerden erişebilmeleri mümkün kılınmış oluyor.

- Son dönemde kurumlar bulut üzerindeki uygulamalarla neler kazanabileceğinin farkında mı?

            Türkiye’de kurumlar malesef bu teknolojiler ile neler kazanabileceğinin farkında değil. Teknolojiyi bu kadar yakından takip etmek kolay değil ancak kurumların karar noktasında görev alan kimselerin vizyon ve misyon olarak bu teknolojilerin farkına varması şart. Bu aynı zamanda Türkiye’de BT pazarının ne kadar geliştiğinin göstergelerinden biridir.

- Türkiye’deki bulut üzerinden kullanılan iş uygulamaları dünya standartlarını yakalayabildi mi?

            Türkiye kullanılan BT teknolojileri açısından iyi bir konumda ve daha da iyi olabilecek niteliklere sahip. Bimsa olarak ‘Pratis.net ( http://www.pratis.net/)’ ‘HR-Web (www.hrweb.com.tr )’ in yanı sıra Bulut Bilişim’e yaptığımız yatırımlar önümüzdeki dönemde de devam edecek.

Cem Güneyli, Bimsa Sistem Mühendisi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder