19 Temmuz 2011 Salı

Neden Sanallaştırma?

Sanallaştırma günümüz makinelerinin sahip olduğu yüksek kapasiteleri efektif bir şekilde kullanabilmenin tek yolu. Kaynaklarımızı maksimum seviyede kullanabilmemizi sağlayan, bunu yaparken de esnek olabilen bir teknoloji. Bunun yanında fiziksel olarak ayrı ayrı çalışan makineleri tek bir fiziksel makinede konsolide ederek elektrik, soğutma ve operasyonel maliyetlerin düşürülmesini de sağlıyor.   

Sanallaştırma teknolojileri; günümüzde çok popüler olan kısmi sunucuları sanal hale getirme ile sınırlı değil. Kullandığımız her bileşeni sanal hale getirerek daha basit, efektif, yönetilebilir, esnek çözümler oluşturulabiliriz. Fiziksel olarak işlemci yansa bile hazırda bekleyen başka bir işlemci ile çalışmaya devam edebilmek, çalışan işletim sisteminin fiziksel olarak farklı bir sunucuya taşınabilmesi, felaketten kurtarma çözümlerinin çok daha ucuza ve kolay bir şekilde uygulanabilmesi gibi unsurları buna örnek olarak göstermek mümkün.

Sanallaştırmanın en önemli avantajlarından biri de “Yeşil BT”, yani kısaca daha az elektrik, daha az soğutma ve fiziksel olarak daha az makine kullanılması. Böylece binlerce farklı işletim sistemi fiziksel olarak çok daha küçük alanlarda barındırılabiliyor. Sonuç olarak, daha az alan, daha az enerji ihtiyacı, daha az soğutma ihtiyacı sağlanıyor. Artık günümüzde en değerli şey enerji. Dolayısı ile veri merkezlerinin ciddi şekilde enerji harcadığını göz önüne alırsak sanal hale getirilen her bir makine daha az enerji ile daha çok iş yapabilmemizi mümkün kılıyor.

Masaüstü sanallaştırılması, kullanıcıların işletim sistemlerini kullandıkları makinelerden bağımsız olarak kullanabilmelerini mümkün kılıyor. Bu sayede kullanıcı nereye giderse gitsin hangi makineyi kullanırsa kullansın, kendi işletim sistemine erişebiliyor ve onu kullanabiliyor. Hatta bu işletim sistemini salt okunur yapmak, bu sayede virüs vb. zararlı yazılımların bulaşmasını %100 engellemek mümkün. Masaüstü sanallaştırılması ile kullanıcıların şirketlerinde kullandıkları işletim sistemlerini, şirket dışına çıkarması engellendiğinden; güvenlik, veri kaybı, veri hırsızlığı gibi konularda önlemler alınabiliyor, iş için kritik olan verilerin dışarıya çıkartılması engellenebiliyor.

Cem Güneyli, Bimsa Sistem Mühendisi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder