19 Temmuz 2011 Salı

Dışkaynak Yönetimi

- Neden dışkaynak yönetimi?

Kurumlar, BT ihtiyaçları için kendi bünyelerinde kaynak barındırmak yerine dışkaynak kullanarak maliyetlerini optimize ediyorlar. Burada kullanılan dış kaynakları yönetmeleri, aldıkları hizmetlerin doğruluğunu belirleyen en önemli etmenlerden biridir. BT ile alakalı dışkaynak kullanımı, ihtiyaça göre odaklanmış hizmetlerin doğrudan alınabilmesini mümkün kıldığından bütün kurumlar için çok önemlidir. Ancak alınan hizmetlerin doğruluğunun kontrolünün yapılması özellikle BT ile alakalı hizmetlerde kritik rol oynamaktadır. Bulut bilişim, SaaS gibi trend olan konuların konuşulduğu, uygulandığı bir dönemdeyiz. Alınan bir hizmetin ya da yapılan bir işin doğru şekilde yapılması sonradan meydana gelebilecek problemlerin engellenmesini sağlayabilir.

- Dışkaynak seçimi ve yönetiminde başarıya ulaşmak için nelere dikkat edilmeli, neler yapılmamalıdır, bu doğrultuda püf noktaları nelerdir?

Dışkaynak seçiminde hizmeti sağlayacak olan firmanın bu konuda yaptığı çalışmalar, yatırımlar, yeterliliği ve tecrübeleri en önemli unsurlardır diye düşünüyorum. Dışkaynak seçiminde en önemli noktalardan bir tanesi 3. bir göz kullanarak yapılan işlerin doğruluğunun kontrol ettirilmesi. Dışkaynak hizmeti almadan önce hizmet içeriğinin belirlenmesi, gerekiyorsa bu konu için dışarıdan danışmanlık alınması bir diğer önemli husustur. Kurumların kendi bünyelerinde bulunan kaynaklar ile yaptırdıkları işleri, bunun da ötesinde gene dışkaynak kullanarak yaptırdıkları işleri güvenilir 3. bir göze kontrol ettirmeleri bunun için de dışkaynak kullanmaları güvenlik açısından önemli bir unsurdur.

- Dışkaynak kullanımında ve yönetiminde dünyada ve Türkiye'de son eğilimler nelerdir? Bu konuda gelecek öngörülerinizi de paylaşabilir misiniz?

Dışkaynak kullanımı Türkiye’de de gün geçtikçe daha fazla yaygınlaşmakta. Gelecekte daha fazla tercih edilen, kullanılan bir hizmet şekli olacak. Dünyada da, Türkiye’de de ‘Bulut bilişim, SaaS’ gibi servisler gelecekte daha fazla önem kazanacak. Günümüzde en önemli unsur veriye her yerden kolayca, güvenli bir şekilde erişmek; bu da bulut bilişim ile tam anlamıyla mümkün oluyor.

Cem Güneyli, Bimsa Sistem Mühendisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder