19 Temmuz 2011 Salı

İş Zekası Çözümlerinde Mobil Uygulamalar

Mobil cihazlar ve bu cihazların internet erişimi geliştikçe, kurumlar mobil uygulamaları daha fazla tercih etmeye başladılar. Bu durum iş zekası ürünlerinin de gerlişmesini sağladı. Birçok üretici, mevcut raporları ve analiz sonuçlarını mobil cihazlardan erişilebilir hale  getiren ürünleri piyasaya sürdü.  En fazla tercih edilen iş zekası platformu SAP BusinessObjects’e BlackBerry , Windows Mobile ve Symbian işletim sistemli mobil cihazlardan erişimin sağlanması, yöneticiler için sevindirici bir haber oldu. Bunun için cihazın işletim sistemine uygun olan ‘Cliente’ uygulamasının indirilip kurulması yeterli.
Mobil cihazda Web Intelligence ve Crystal Reports  araçları ile hazırlanmış olan raporlar çalıştırılabiliyor ve bu raporlar cihazda saklanarak kurumsal ağa bağlantı sağlanamadığında dahi açılıp incelenebiliyor, yazıcıya gönderilip çıktıları alınabiliyor.
 Yine yüzlerce raporla ilgilenmek durumunda kalan çalışanlar için çok önemli olan  “Alert” mekanizması da mobil cihazlarda kullanılabilir durumda. Herhangi bir değerde belirlenen sınırlara göre bir değişiklik olduğunda, mobil cihazın bu değişiklikle ilgili uyarı vermesi sağlanabilir.  (‘X ürünü için bugünkü satış hedefinin % 80’i gerçekleşti’ gibi..)
Raporları başkaları ile paylaşabilmek de bir başka önemli özellik. İlgili dokümanın URL si mail yolu ile gönderilebiliyor, başkalarının da bu raporları incelemesi sağlanabiliyor.  Ayrıca mobil cihazdaki uygulamanın giriş sayfasına istenilen dokümanlar eklenebilir. Çok sayıda rapor arasında dolaşmadan sık kullanılan raporlara direkt erişilebilir ve “Favorilerim” listesi oluşturulabilir. SAP, LDAP  veya SAP BO  kullanıcı bilgileriyle giriş yapıp yetki dahilinde raporlara ulaşmak ve detaylı analizler yapmak mümkün. Bunun yanı sıra grafik tipinin çeşitliliği kullanımı kolaylaştırıyor.
Mobil cihazlar kullanılarak oluşturulan raporlar  kurumun zaten kullanmakta olduğu yöntemler ile hazırlandığı için ek kaynak ihtiyacı olmayacaktır. SAP BusinessObjects iş zekası paketinde yer alan Web Intelligence aracı,  Self-Service Reporting mantığı üzerine geliştirilmiş bir araçtır. Mobil cihazlar üzerindeki raporlar da bu araç ile geliştirildiği için,  IT yetkinliği olmayan kullanıcılar da bu uygulamadan faydalanabiliyor.
Sinan Çıklaçevik, Bimsa BO Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder