19 Temmuz 2011 Salı

Bulut Bilişimde Altyapı

- Bulut bilişim altyapısının gerçek fiziksel altyapılara nazaran ne gibi farklıları bulunuyor?

            Genel ya da özel bulut yapıları aslında bazı açılardan hali hazırdaki fiziksel altyapılarımız ile örtüşüyor. Bulut yapılarına daha fazla rağbet edilmesi, genel ve özel bulutlara daha hızlı bağlanılabilmesinin sağlanabildiği ölçüde gerçekleşebilecek diye düşünüyorum. Teknolojik açıdan tek fark, kaynakların yönetiminin mantıksal olarak yapılması. Türkiye’de şu anda bazı kurumların kendilerine ait, bazı kurumların ise genel kullanıma açık bulut yapıları var.

- Bulut altyapısı ne gibi kullanıcılara ne gibi faydalar sağlıyor?

            Kullanıcı için en büyük yarar belirli bir makineden belli bir lokasyondan ziyade, her yerden her makine ile işini yapabilmesidir. Kullanıcının makinesinde bir problem olduğunda herhangi bir makineden işini yapmaya devam edebilir. (Burada makineden kastım masaüstü, notebook, netbook, tablet, pda, cep telefonu vb. cihazlar)

- “Private cloud” kurumlara daha güvenilir gelse de maliyetleri artırabiliyor. “Public cloud” ise kurumlara maliyet avantajı sağlarken veri güvenliği konusunda endişeler getiriyor. Bulut bilişim sizce nasıl kullanılmalıdır?

            Kurumlar bulut bilişim çözümlerini kullanırken; kendi BT yapılarını, zorunluluklarını gözününe almalı ve birtakım verilerini ve uygulamalarını özel bulutlarda barındırırken diğerlerini genel bulutlarda barındırmalılar. Ayrıca özel ve genel bulut hizmetini alırken veri güvenliği konusunda profesyonel çözümler kullanarak bu problemleri aşmalıdırlar. Güvenlik ile alakalı en önemli unsurlardan biri; aktif güvenlik yönetimi yapabilmek, yani bir olay gerçekleşirken buna tepki verebiliyor olmak. Yoksa olay sonrasında tepki verebiliyor olmak çok da önemli değil.

- Bu kavramının gelişiminde veri merkezlerinin oynadığı rol nedir? Veri merkezleri altyapıları oluşturulurken sizce hangi unsurlar göz önünde bulundurulmalı ki bulut bilişim kavramına uyum sağlayabilsin?

            Veri merkezleri konusu Türkiye için çok önemli bir konu, konumumuz itibari ile bölgenin veri merkezi olma yönünde ilerliyoruz. Bu konuya daha fazla hassasiyet ve önem verilmesi gerekiyor. Türkiye olarak elimizde olan önceliği kaybetmeden daha fazla veri merkezi yatırımı yapılarak bölgedeki diğer ülkeler için de veri merkezi olmalıyız. Veri merkezleri hakkında bir diğer kritik konu ise yasal düzenlemeler. Bu konuda da sürekli olarak gelişiyoruz. İnternet hattı taşıyıcı kurumların yurt dışından karasal hat ile Türkiye’ye gelebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce tamamlanması çok önemli. Bahsettiğim gibi bulut bilişim çözümleri temelde internet hattı kapasitesi ve burada sağlanacak rekabet politikaları ile geliştirilebilir. Bunların dışında teknolojik ve altyapısal veri merkezleri bulut bilişime zaten ayak uydurabiliyorlar.

Cem Güneyli, Bimsa Sistem Mühendisi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder